пʼятницю

Макдональдс закривають?

робота в макдональдс

Вже не рідкість, коли незадоволені уряди деяких країн ресторани Макдональдс закривають, а з інших клоун Рональд і сам не проти забратися геть. Пропоную вам особисто оцінити розміри лиха або, навпаки, щастя яке звалилося на наші голови.

Найоригінальнішу причину для ліквідації мережі ресторанів придумав Президент Болівії. Мовляв, таке рішення повинно стати частиною свята з приводу неминучої загибелі проклятого капіталізму і початком нової епохи, яку передбачив календар майя. А якщо кінець світу в черговий раз відкладуть, у болівійського лідера існує запасний варіант: їжа з Макдональдса загрожує здоров'ю громадян і чужа національній культурі.

Виробники фаст-фуду дуже засмучені, що у болівійців виявилися інші смакові переваги. Адже корпорація намагається враховувати особливості національної кухні країни, де вона веде свій бізнес. Наприклад, в Ізраїлі по релігійним святам кошерні точки громадського харчування не працюють, а в меню ресторанів є блюдо «фалафель».

Чи варто акціонерам засмучуватися, що Макдональдс закривають в Болівії? Американська торговельна марка займає четверту позицію в рейтингу найкрутіших світових брендів. Дивно якщо врахувати, що більшість споживачів вважають фаст-фуд підступами диявола, причиною поганого самопочуття і нещасть в особистому житті. Але все-таки не припиняють відвідувати «ненависні» забігайлівки, яких налічується вже близько 33 тисяч по всьому світу.

У російській столиці теж є привід для гордості. Макдональдс на Пушкінській більше 20 років був найбільшим європейським закладом мережі. На його відкриття в 1990 році прийшло близько 30 тисяч осіб! Такою популярністю не може похвалитися навіть вождь світового пролетаріату. Але і цей рекорд був побитий - ресторан в Лондоні, споруджений до Олімпіади-2012 вдвічі більше свого московського колеги.

Історія Макдональдс почалася в 1940 році, коли власники кількох точок громадського харчування брати Моріс і Ричард Макдональди вирішили продавати гамбургери вдвічі дешевше і суттєво скоротити перелік пропонованих страв. Незвичайний комерційний хід виявився результативним.

Тільки розвинути успіх братам не довелося. Всі заклади та бренд вони необачно продали колишньому комівояжеру Рею Кроку, який за кілька років створив потужну імперію фаст-фуду. Він же написав знамените керівництво для обслуговуючого персоналу. З часом обсяг «вселенської мудрості» збільшився в кілька разів, на відміну від розміру заробітної плати співробітників.

Колишнім стахановцям громадського харчування платили сто баксів, що в 60-х роках минулого століття вважалося непоганим заробітком. Зараз нагорода за труди мінімальна і з працівниками особливо не церемоняться, так як більшість з них це підлітки або іммігранти.

Зате корпорації небайдужа доля їжаків. Правда, перейматися стали цим питанням лише після чарівного пендаля від «Greenpeace», але все-таки ... Активісти природоохоронної організації встановили, що колючим ласунам припало до смаку морозиво «Макфлурі». Видобуток (кілька крапель десерту) непереборно тягне до себе їжаків, які засунувши в одноразовий стаканчик голову, самостійно вибратися звідти вже не можуть. Видозміна тари могло б вирішити проблему, але жадібні капіталісти не захотіли годувати звіряток даром і просто зменшили розміри отвору в кришці. І тепер тисячі їжаків по всьому світу страждають від браку морозива в організмі.

У статтях про способи вирощування корів для фаст-фуду можна прочитати, що тварини харчуються добірним зерном, завдяки чому вони ростуть швидше, а яловичина виходить більш жирної, ніж при годуванні травою. Однак автор книги «Нація фастфуду» Ерік Шлоссер пише, що в корм майбутніх біг маків часто потрапляють (додаються) інгредієнти тваринного походження: гній, м'ясо свиней і птахів. Апетит ще не пропав? Тоді: «Вільна каса!»

На доказ Ерік наводить факт відсутності від корпорації судових позовів за наклеп. Та й навіщо брехати, якщо добре відомо як виходить неповторний смак неодноразово заморожено-розморожених консервовані-обсмажених продуктів. До речі, їжа з Макдональдса своїм смаком зобов'язана компаніям, які виробляють побутову хімію, шампуні та парфуми.

З легкої руки канадця Дугласа Коупленда маємо ще один номінальний термін «mcjob» (макработа). Зараз у сфері обслуговування їм називають будь-яку безперспективну низькооплачувану посаду. Через 10 років після публікації книги Коупленда «Покоління Х» термін потрапив в деякі відомі словники. Керівники корпорації були обурені до глибини душі і погрожували судовим переслідуванням, якщо слово звідти не приберуть.

Ви звертали увагу, що працівники в Макдональдсі схожі один на одного? З моменту заснування і до 70-х років минулого століття в ресторани жінок на роботу не брали взагалі. Ніщо не повинно було відволікати ударників капіталістичної праці від продажу біг маків і картоплі фрі. Але війна феміністкам була програна і, щоб запобігти розпусті на робочих місцях, була придумана єдина уніформа, заборонені прикраси і макіяж.

Їжа в Макдональдсі в різних країнах має істотний ціновий розкид. Якщо плануєте подорож за кордон, знайте, що найдешевші ресторани в Гонконзі. Тут біг мак коштує близько двох баксів, а такий же швейцарський або венесуельський бутерброд обійдеться в чотири рази дорожче.

І ще одна порада туристам. В принципі неправильно називати Макдональдс розгалуженою мережею безкоштовних вбиралень. Не скрізь двері туалетів радо розкриті для всіх нужденних. В одних закладах встановлюють кодові замки, а правильна цифрова комбінація вказується в чеці, в інших заповітний ключ знаходиться в одного з працівників. Як не крути, але до вбиральні таких ресторанів можна потрапити тільки через їжу.

Тож може правильно поступають керівники держав, в яких Макдональдс закривають? Яке відношення до ресторанного сервісу мають сумні черги, мізерне меню, перегони тарганів по залу в надії зайняти місце за столиком? Пояснюється дана невідповідність просто: в США термін «ресторан» означає не клас закладу, а по суті – будь-яку точку громадського харчування. Згідно арбітражної оцінці Макдональдс в Росії не надає ресторанний сервіс, а займається виключно реалізацією продовольчих товарів. По суті, є звичайним продуктовим магазином.

2 коментарі:

  1. Оце їдять люди усіляку гидоту. Немає нічого краще ніж наше сало з цибулькою, огірком та під горілочку.

    ВідповістиВидалити
  2. Зате для молоді це добра школа життя. В Макдональдсі вони зрозуміють, що таке працювати. Система побудована таким чином, що ледарі швидко звідти вилітають.

    ВідповістиВидалити